Mat & Drikke
På Steinbergdalshytta lager vi mat fra bunnen.
Maten på Seinbergdalshytta er et eget kapittel. Mat er mer enn kalorier og vomfyll. Det er fellesskap, smaksopplevelse og kultur. Derfor dekker vi langbord til middag, og dere får ofte innblikk i hvem som står bak rettene, og hvor råvarene kommer fra. Å dele et måltid sammen, gjerne med ukjente, skaper gode opplevelser og sterke bånd både til menneskene, maten og stedet.
Den geografiske plasseringen til Steinbergdalshytta midt mellom øst og vest, betyr at tilgangen på kvalitets-råvarer er i toppskiktet. Rett utenfor hytteveggen er det rike fiskevann, urter og bær. Drar du mot øst kommer du til Ostebygda Hol. Her er de eksperter på deilige oster, laget både av geitemelk og kumelk. En kort kjøretur mot vest finner vi Aurland ved Sognefjorden der dyktige folk dyrker grønnsaker og bær, produserer ulike geitoster i verdensklasse. Noen av dem med ubrutt hundreårig tradisjon. Her får vi også tak i eksklusivt kje-kjøtt, en til dels glemt råvare som virkelig fortjener mer oppmerksomhet.
Med all denne herligheten i nærheten forsyner vi Steinbergdalshytta med fjellørret, spiselige planter, bær og sopp og handler med lokale produsenter. Vi baker eget surdeigsbrød, havrekjeks og knekkebrød. Vi brygger eget øl og lager suppe og rømmegrøt fra bunnen. Når vi kommer så tett på råvarene og dem som framskaffer dem, skaper det en respekt for folka og en erkjennelse av verdien av mat. Når du innser hvor mye tid og kjærlighet som ligger bak, får måltidet på tallerkenen foran deg en ny dimensjon, og å kaste mat er noe du for enhver pris unngår.
Bærekraft er for mange et forslitt og utvannet begrep, fordi mange lettvint kaster om seg, eller pynter seg med det. Men ser vi på hva det egentlig betyr, er det høyst relevant. Å leve og forbruke på en slik måte at vi ikke skader livsgrunnlaget vårt, er det vi etterstreber på Steinbergdalshytta, -hver dag.
Fersk aure
I fjellvannene rundt hytta er det fult lov å prøve fiskelykken. Nydelig Aure, ferskvannsørret, er å finne på menyen.
Bær & Urter
Rundt Steinbergdalshytta vil du om høsten finne bær som Multe, Tyttebær, Blåbær og Krekling.
Havrekjeks
På frokostbordet vil du alltid finne hjemmebakt havrekjeks. Den er bakt tradisjonelt etter farmors oppskrift.